Try all ten questions before reading the explanations.
21. How many districts did AP have after the 2022 reorganisation?
A. 13 B. 26 C. 28 D. 29
Answer B. The 2022 arrangement was 26 districts.
22. How many districts are in the arrangement effective 31 Dec 2025?
A. 13 B. 25 C. 26 D. 28
Answer D. Markapuram and Polavaram took the count from 26 to 28.
23. Which two districts were added in the latest 2025 change?
A. NTR and Palnadu B. Markapuram and Polavaram C. Anakapalli and Tirupati D. Bapatla and Nandyal
Answer B. The two new districts are Markapuram and Polavaram.
24. Headquarters of new Polavaram district is...
A. Polavaram village B. Rampachodavaram C. Rajamahendravaram D. Paderu
Answer B. The new district administration is headquartered at Rampachodavaram.
25. Markapuram district is primarily...
A. an inland district B. an island district C. a Bay port district D. a Godavari delta district
Answer A. It was carved from the inland portion of the former Prakasam area.
26. Which district is the best anchor for Kolleru Lake?
A. Eluru B. Kurnool C. Nandyal D. Annamayya
Answer A. Eluru is the useful inter-delta administrative cue.
27. Which district is the best delta anchor for Gautami and Vasishta?
A. Konaseema B. Anantapuramu C. Chittoor D. Markapuram
Answer A. Konaseema is in the lower Godavari distributary landscape.
28. Which present district has Machilipatnam as headquarters?
A. Krishna B. NTR C. Palnadu D. Guntur
Answer A. Modern Krishna district is headquartered at Machilipatnam.
29. Prakasam Barrage at Vijayawada is a key anchor for...
A. NTR B. Polavaram C. Srikakulam D. Tirupati
Answer A. Vijayawada lies in NTR district after the 2022 split.
30. Which newer district must be considered when using an old Prakasam map?
A. Markapuram B. Polavaram C. Anakapalli D. Konaseema
Answer A. Markapuram was carved from the former Prakasam area.